fredag den 3. september 2010

Nyhedsbrev om Sakineh's advokat som politisk flygtning i Norge

http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.7240833

Trodde aldri at jeg måtte flykte

Mohammad Mostafaei var lettet over at han kom seg velberget til Norge, og at ektefellen er sluppet fri av iransk etterretningstjeneste.
Foto: David Krekling/NRK

- Jeg er svært glad for å være i Norge, sier den iranske menneskerettsadvokaten Mohammad Mostafaei. Den største lettelsen er at hans kone er løslatt fra fengselet i Teheran.

Laila Ø. Bakken Laila.o.Bakken@nrk.no
David Vojislav Krekling David.Vojislav.Krekling@nrk.no
Publisert 08.08.2010 14:12. Oppdatert 08.08.2010 16:13.


Mohammad Mostafaei (35) har forsvart den dødsdømte iranske kvinnen Sakineh Mohammadi Ashtiani og en rekke andre dødsdømte i Iran.

Han kom i går fra Istanbul til Norge, etter at han i slutten av juli valgte å flykte fra sitt hjemland da det ble utstedt en arrestordre på ham.

- Jeg er svært glad for å være i Norge, åpner Mohammad Mostafaei på pressekonferansen som ble holdt i Oslo i dag.

Mostafaei ble i forrige uke pågrepet av tyrisk politi i Istanbul, etter flukten fra Iran. Norske myndigheter arbeidet aktivt sammen med andre land for å påvirke Tyrkia til ikke å utlevere ham til Iran, og i går kunne han sette seg på et fly til Stavanger - til sin egen og Amnesty Internationals store lettelse.

- Norsk UD hjalp meg mye, både i Iran og de var veldig behjelpelig da jeg kom til Tyrkia. Det er også en av grunnene til at jeg kom til Norge, forteller Mostafaei og legger til med et smil.

-Skjebnen brakte meg til Norge.
Kona fri

Han selv er likevel mest lettet over nyheten om ektefellen Fereshteh Halimi (33).
Mohammad Mostafaei (Foto: David Krekling, NRK)

Mohammad Mostafaei kom til Norge fra Tyrkia i går.
Foto: David Krekling, NRK
- Jeg fikk i går ettermiddag høre at hun var løslatt etter to uker i fengsel, sier Mostafaei.

Halimi ble pågrepet etter at mannen gikk i skjul og har sittet arrestert i det beryktede Evin-fengselet i Teheran, hvor blant annet politiske fanger plasseres.

- Min største bekymring de to siste ukene, var bekymringen for sikkerheten til kona. Den første natten jeg har sovet, var i natt da jeg visste at hun var i sikkerhet, forteller Mostafaei.

Parets sju år gamle datter Parmida har blitt tatt vare på av besteforeldrene etter at ektefellen ble arrestert. Nå gjenforenes familien trolig i Norge.
Stort press

Han forteller om et stort press de siste ukene han var i Iran.

Det var stor oppmerksomhet rundt de internasjonale kampanjene for å få omgjort dødsdommen til Sakineh Mohammadi Ashtiani, som er dømt til døden ved steining for utroskap, og han visste at den iranske etteretningstjenesten var etter ham.

- Fem ganger dro jeg til fengselet for å overgi meg. Hver gang snudde jeg fordi jeg visste at kona mi ikke ville ha tilgitt meg dersom jeg hadde gjort det. Det var et voldsomt press, forteller han.

- Jeg har ikke dratt fra Iran for å benytte meg av asylinstituttet, men for å belyse situasjonen for utenomverdenen. Det er flere som er i min situasjon, sier han.

CNN fortalte da flukten ble kjent at advokaten hadde søkt om visum til Norge ved den norske ambassaden i Teheran før han forlot hjemlandet. Dette bekrefter han nå.
Mohammad Mostafaei (Foto: David Krekling, NRK)

Mohammad Mostafaei viste frem visumet i passet.
Foto: David Krekling, NRK
- I Iran søkte jeg om visum til Norge, og har fått innvilget dette både for meg selv og familien for ett år, sier han.

- Men norske myndigheter var ikke på noen måte involvert i avgjørelsen om å flykte, eller til gjennomføring av flukten. Jeg har hatt visum til Norge tidligere, og jeg søkte om fornyelse av dette. Det fikk jeg også, sier Mostafaei og forteller at han også har visum til Tyskland.

Flukten fra Iran gikk med hest, bil og til fots til Tyrkia. Etter at han ble løslatt av tyrkisk politi, fikk han bistand av den norske ambassaden i Ankara med å komme seg fra Istanbul til Stavanger.
- Dette er takken

Saken til tobarnsmoren Ashtiani, som er dømt til steining for utroskap, har vakt store protester internasjonalt.

- Jeg har, gjennom min forsvarergjerning, klart å redde livet til flere titalls mennesker. Også flere kvinner som har blitt dømt for utroskap. Det har jeg gjort for mitt land, og hva var takken? sier en kritisk Mostafaei.

Både han og kona Fereshteh Halimi har i mange år engasjert seg i saker som gjelder rettighetene til iranske borgere.

- Grunnen til at jeg startet med dette arbeidet, er blant annet at jeg kjenner igjen vanskelighetene jeg selv opplevde som liten. Og jeg har engasjert meg i kvinnenes rettigheter fordi jeg kjenner igjen mange av problemene min mor hadde da jeg vokste opp.

* Siste: Klient kan bli henrettet når som helst

Måtte bare dra

Advokaten forteller at han aldri hadde trodd han kom til å flykte fra sitt eget hjemland.

- Jeg trodde aldri at jeg skulle måtte forlate jobben min og Iran, men det var umulig å bli igjen etter hendelsene de to siste ukene. Noen ganger gjør skjebnen at man ikke vet hva som vil skje, sier Mohammad Mostafaei.

- Men jeg hadde aldri tenkt at jeg skulle rømme fra Iran gjennom Tyrkia for å sitte her i dag.

Han sier forholdene i Iran blir verre og verre, rettssikkerhetsmessig.
Sakineh Mohammadi Ashtiani (Foto: Carl Court/Afp)

Saken til Sakineh Mohammadi Ashtiani vekker voldsomt internasjonalt engasjement.
Foto: Carl Court/Afp

- Situasjonen er blitt mye mer brutal og langt mer uforutsigbar. Og det var langt fra bra før. Regimet bryter til stadighet landets lover, sier Mostafaei.

Den iranske advokaten roser Norge og norske myndigheter.

- Norske myndigheter og utenriksstasjoner jobber hardt for menneskerettighetene i verden, ikke bare i Iran. Det er viktig for dem, og det er beundringsverdig. Spesielt når de reagerer, blant annet i Iran, så vet de at det kan skade forholdet mellom landene.

Mohammad Mostafaei sier at tankene hans fortsatt er hos hans klienter.

- Jeg skal gjøre mitt beste for å hjelpe dem fortsatt.

Ellers vil han bruke tiden i Norge på å skrive bok. Han har allerede forfattet to bøker og vil forsette å skrive sakprosa om det iranske rettssystemet - hovedsakelig myntet på borgerne i hjemlandet.

- Dessuten vil jeg bruke muligheten til å lære meg bedre engelsk, så kanskje det kommer en bok på engelsk også med tid og stunder, sier advokaten og smiler - før han alvorlig legger til:

- Jeg har så mange sterke historier om personene jeg har møtt og forsvart, som burde vært fortalt, sier han.

http://stopstonningnow.com/wpress/3569
Press Release 60: Sakineh Mohammadi Ashtiani is Held Incommunicado



Setptember 2, 2010

PR 60

Sakineh Mohammadi Ashtiani is Held Incommunicado


According to news sent to the International Committees against Execution and Stoning, responsible parties within Tabriz prison have told Mrs. Sakineh Mohammadi Ashtiani that she is not allowed visits with her children or her lawyer.

Today, as last week, Sakineh's children have not been allowed to visit their mother. Prison authorities have informed them that their mother is no longer allowed to have contact with the outside world.

According to other received news, Mr. Houtan Kian, Mrs. Ashtiani's lawyer, is also under increasingly intense pressure.

The International Committees against Execution and Stoning condemn this attitude of the Islamic Republic and call upon the people of the world to increase their efforts to free Sakineh. Every reaction by the Islamic Republic bears a sign of the savagery of this regime, indicates the inhuman judiciary system, indicates that people of Iran are utterly bereft of their rights, and at the same time indicatjavascript:void(0)es the weakness and desperation of this regime in the face of increasing international pressure.